המדריך לנפגעי תאונות דרכים

חוק הפיצויים לנפגעי תאונת דרכים – המכונה חוק פלת"ד קובע, כי כל נפגע בתאונת זכאי - ללא קשר לאשמתו בתאונה וללא קשר לרמת פציעתו - לקבלת פיצוי כספי בגין הפגיעה הגופנית.

במדינתו, אשר תאונות הדרכים הפכו למכת מדינה ישנם למעלה מ – 500 הרוגים בשנה וכאלפי פצועים. במאמר זה נעסוק מי זכאי לפיצוי, איך מגישים את התביעה לפיצוי, וכמה כסף אמורים לקבל בסופו של יום. 

חוק הפלת"ד מגדיר תאונת דרכים בקשת רחבה של שימושים ברכב מנועי, החל מתאונת דרכים קלאסית בן שני רכבים ואף תאונה עצמית, עד לשימוש במעבר חצייה ורוכבי אופניים. לעיתים לאחר תאונת הדרכים הנזק מתגלה חודשים ארוכים לאחר מכן, ולכן, ישנה חשיבות עליונה להתפנות לחדר המיון לביצוע בדיקה רפואית מקיפה.

בהגיענו לחדר המיון יש לציין כי סיבת ההפניה היא תאונת דרכים, ועלינו לזכור כי מה שאינו עולה על הכתוב במסמכים הרפואיים אינו קיים מבחינה משפטית ולכן חשוב לוודא כי הרופא מציין את כל מה שאמרתם בגיליון השחרור מחדר המיון, ואם החסיר הוא פרט כלשהו יש לבקש להשלים זאת.

לאחר השחרור מחדר המיון, יש לגשת לרופא המשפחה על מנת למצות את הטיפול הרפואי בהתאם להמלצתו ובמידת הצורך ולהצטייד באישורי מחלה. חשוב ביותר לשמור את כל המסמכים הרפואיים המקוריים.

בנוסף למסמכים הרפואיים יש להצטייד באישור ממשטרת ישראל בגין התאונה. לצורך כך יש לגשת לתחנת המשטרה הקרובה למקום מגוריכם ולבקש זאת, תוך שימת ליבכם כי כל הפרטים הרלוונטיים לתאונה מצוינים באישור זה, לרבות פרטי הצדדים ומספרי הפוליסות שלהם וכן פרטי התאונה עצמה.

על מנת לקבל את הפיצוי המגיע לכם יש לוודא כי הנכם יוצרים קשר מהר ככל האפשר עם עו"ד המתמחה בתחום, אין ליצור קשר באופן עצמאי עם חברות הביטוח השונות כיוון שאלו ירצו לסגור את התיק במהירות, כאשר ברוב המקרים הפיצוי אשר יוצע לא ישקף את שוויו של הנזק האמיתי.

חשוב לציין, כי בתאונות דרכים, הנוהג ברכב, הוא האחראי על פיצוי הנפגעים, בן אם נפגעו מרכבו שלו ובין אם הוא הנפגע. יחד עם זאת, מי שתפצה את הנפגעים בפועל היא חברת הביטוח שהנפיקה את תעודת ביטוח החובה לרכב הפוגע.

הפיצוי עצמו כולל כמה מרכיבים – אובדן יכולת ההשתכרות, הוצאות רפואיות (כולל הוצאות נסיעה לשם כך), הוצאות בעזרת הזולת, הוצאות בגין כאב וסבל (נזק לא ממוני). עו"ד המתמחה בתחום תאונות הדרכים ידאג לכך שכל רכיבי הפיצוי שהזכרנו יבואו לידי ביטוי בתשלום שעתיד יהיה להתקבל מחברת הביטוח.

לעיתים ובהסתמך על המסמכים הרפואיים, עורך הדין ימליץ להצטייד בחוות דעת רפואית פרטית אשר בה יצוינו הנזקים וההשלכות שלהם בעקבות התאונה לרבות אחוזי הנכות. חוות דעת זו חשובה מאוד להמשך ההליך המשפטי.

שכר טרחתו של עורך הדין המטפל קבוע אף הוא בחוק, וחשוב לציין כי רק אם הושג פיצוי כלשהו יקבל עורך הדין את שכר טרחתו, בהתאם לשלב שבו התקבל הפיצוי. לכן עצם הפנייה לעורך הדין המתמחה בתחום תאונות הדרכים אינה מחייבת בתשלום. חשוב ליצור קשר עם עורך הדין מהר ככל האפשר על מנת לקבל ייעוץ משפטי רלוונטי במקרה הספציפי שלכם וזאת על מנת להשיג את הפיצוי המקסימאלי עבור הנזקים.

והכי חשוב, סעו בזהירות.

**הבהרה: אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי. כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו/או מקיף ו/או עדכני, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.